111

Bezinningscentrum de Zwanenhof

De Zwanenhof, hartje Twente, ontwikkelde zich van een rooms-katholiek retraitehuis tot een eigentijds en drukbezocht bezinningscentrum. Het gebouw uit 1927, ontworpen door de Deldense architect Sleiderink, is vormgegeven in laat Nieuw-Amsterdamse stijl: expressief, ambachtelijk, zakelijk en sober. Veel is nog origineel aan het stijlvolle pand en de omringende tuinen. 
Spiritualiteit en bezinning staan nog altijd centraal in de programma’s. Enkele verbouwingen en renovaties hebben er echter voor gezorgd dat het gebouw aan uitstraling en authenticiteit heeft ingeboet.
116
Na inventarisatie van het bestaande gebouw en organisatie ontstond de volgende opgave; Hoe creëer je een actuele uitstraling, aantrekkelijk voor bezoekers van alle leeftijden, en benadruk je tegelijkertijd de oorspronkelijke historische kwaliteiten? Hoe creëer je weer een centrale plek die als hart van het gebouw kan functioneren. Hoe schep je de hoognodige extra ruimte en bevorder je een goede doorstroming? Daarnaast was er behoefte aan een concept dat op een later tijdstip in de rest van het gebouw toegepast kon worden.
117
Soda ging aan de slag vanuit een positieve benadering van de bestaande architectuur. De tuinzaal van voorheen werd in ere hersteld, ditmaal als grand café, een ruimte voor een gastvrij onthaal annex eetzaal. De serre werd opgesplitst in een lounge en een buffet, met daartussen een directe toegang tot de tuinen. 


De doorstroom naar de zalen en de buitenruimte werd sterk verbeterd, ook voor mensen die minder mobiel zijn. De bedompte gang die voor de verbouwing dienst deed als hoofdtoegang tot de vergaderzalen kreeg door de nieuwe routing en de openslaande deuren een dynamisch en transparant karakter. De drie zalen werden voorzien van meubilair waarin natuurlijke materialen, flexibiliteit en kwaliteit overheersen. 


De tafels werden door Soda ontworpen. Op de enorme zolders van De Zwanenhof werden, bij verrassing, delen teruggevonden van vroegere inboedels: stoelen, kasten, lampen, foto’s en parafernalia uit ruim tachtig jaar interieurgeschiedenis in Nederland. Aangevuld met stoelen van onder anderen Møller en Pastoe uit de jaren vijftig zijn meerdere stukken hiervan in een moderne regie toegepast: symbool van continuïteit, vernieuwing en duurzaamheid. De Zwanenhof is nog steeds en weer opnieuw een gebouw met een ziel. Soda begeleidde de gehele realisatie van het ontwerp.
124
fotografie/ Rein van der Zee, Marije Kuiper

tekst/ met dank aan Bert van Dijk
127