OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bezoekerscentrum en molenaarwoning 'de Kilsdonkse molen'

Eeuwenoud erfgoed heeft betekenis gekregen, omdat een groep betrokken mensen zich er gezamenlijk en met grote inzet om bekommerd heeft. Na een grondige restauratie van de wind- en watermolen in 2008, werd in eerste instantie een tijdelijk bezoekerscentrum geplaatst. Al snel bleek dat vanwege de grote bezoekersaantallen een nieuw bezoekerscentrum nodig was. Nieuwbouw in een gebied dat is aangewezen als ecologische zone in het Aa-dal, ligt maatschappelijk gevoelig en vraagt om een ontwerp dat zich naar alle partijen bewijst in noodzaak en in vormgeving. 
In 2010 won SODA+, de samenwerking van de architecten Hagen Zeisberg, Gabri Klarenbeek en Ronald Buïel en Jorrit Noyons,, de prijsvraag om deze wens vorm te geven. De opdracht: een nieuw bezoekerscentrum en een woning voor de molenaar. Voor beide bouwwerken is ervoor gekozen om maximaal aan te sluiten bij het omringende landschap, rekening te houden met de geschiedenis van de locatie en in te spelen op de identiteit van de organisatie/bewoners. Een ander uitgangspunt zijn de specifieke sociale en duurzame kenmerken van het gebruik. Mede hierdoor heeft de Stichting Kilsdonkse molen de Brabantse Cultuurprijs gewonnen.
Schermafbeelding 2016-04-15 om 16.00.02
Concept Bezoekerscentrum
fakebeeld_1px

Bezoekerscentrum

‘De Kilsdonkse molen’ bestaat uit drie gebouwen: de twee monumenten wind- en watermolen, en het nieuwe bezoekerscentrum. Gezamenlijk liggen ze aan een zijarm van de rivier de Aa. Verbonden met een fijnmazig netwerk van fietsroutes en wandelpaden in een natuurgebied, dat door water wordt gedomineerd. Assen, zichtlijnen en hoogteverschillen die voort komen uit de monumenten bepalen de hoofdvorm en dragen bij aan een respectvolle verankering van het bezoekerscentrum in de omgeving. 
Luchtfilm-nl_Kilsdonkse_Molen_Full_size_bewerkt_©luchtfilm nl
De gekozen materialen hebben een directe relatie met de omgeving of met het ambacht dat hier wordt uitgeoefend. De eikenhouten constructie en betonnen vloer zijn een verwijzing naar de oude houten machinerie en de molenstenen. Zoals de molens wind en water gebruiken om energie op te wekken, zo gebruikt het bezoekerscentrum zonne-energie en aardwarmte voor het opwekken van elektriciteit. Zonnecollectoren zijn in de gevel geïntegreerd. Het grasdak vertraagt de waterhuishouding en laat het bezoekerscentrum opgaan in zijn omgeving.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De plattegrond is een vierkant met drie afgeschuinde hoeken. In combinatie met de dakhelling levert dit een sterk beeld op dat elegant oogt. De gevel bestaat afwisselend uit eikenhouten delen en grote glasvlakken voor maximaal uitzicht op het omringende landschap. De bezoekersruimte is multifunctioneel te gebruiken doordat het slim verbonden is met vergaderruimte, keuken, bevoorrading en het terras. Het interieur is ingezet als informatiedrager die de rondleidingen, die hier gegeven worden, ondersteunt. Er zijn wandvullende prints aangebracht om de werking van de molens te verduidelijken
KDM constructie_P1260297
KDM drsn interieur new

Drsn D Int.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
9-informatie-in-interieur_72 dpi
Schermafbeelding 2016-07-14 om 20.54.10

fakebeeld_1px

Molenaarswoning 2014

Het ontwerp voor de molenaars woning bestaat uit twee gebouwen; een woning en een bijgebouw met werkplaats en atelier ruimte. Door de onderlinge positie van deze twee gebouwen zijn openbaar en privé gedefinieerd. De familie wil leven met de zon; wakker worden in het oosten, zicht op de tuin in het zuiden en een terras op de avondzon in het westen. Daarnaast is voor hen belangrijk dat zij in één ruimte ieder hun eigen gang kunnen gaan. Koken, eten, tv kijken, lezen, huiswerk maken, gamen, naaien, schilderen enz. Door de open ruimten overhoeks te situeren, door grote schuifdeuren tussen ruimten en door de vide, zijn er verschillende plekken ontstaan om alleen- en toch samen te zijn. 



OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het is een alzijdig gebouw, zichtbaar vanuit vele standpunten in de omgeving. Daarmee is iedere gevel belangrijk. Het bijgebouw is bekleed met mat zwarte houten delen refererend naar de boerenschuren, karakteristiek in deze omgeving. De woning is CO2 neutraal door de toepassing van aardwarmte, een zonneboiler op het dak van het woonhuis en zonnecollectoren op het dak van het bijgebouw. De duurzame oplossingen zijn op vanzelfsprekende wijze geïntegreerd in het ontwerp.
KDM Woonhuis_130317 ALLE GEVEL HUIS
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het eikenhouten vakwerkspant verbindt de verdieping met de begane grond en benadrukt de vrije hoogte van de vide. De woning bestaat uit drie onderdelen; slapen, wonen en de verbinding daartussen als kern. De gevel reflecteert deze woonprogramma’s doordat hiervoor verschillende materialen zijn gebruikt; glas, houten delen op twee manieren toegepast voor de kern en het woongedeelte en aluminium voor het slapen. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
KDM huis concept volumes