nl / en

Dortmunder U: tentoonstellingen

Nadat Soda advies gaf over de versterking van de Dortmunder U (DU), renoveerde Soda de grote gezamenlijke expositieruimte van de DU, de zogenaamde ‘Oberlichtsaal’ (1.200 m2). Soda bedacht daarvoor onder andere een systeem van deels verplaatsbare wanden. Vervolgens is Soda gevraagd voor deze ruimte wisselende tentoonstellingen te ontwerpen. Op het moment werkt Soda aan de tentoonstelling ‘Flowers!’, opening 29 april 2022.

'Flowers!', Dortmunder U, 2022
Vanaf 29 april 2022 zullen in de zgn. ‘Oberlichtsaal’ (1.200 m2) van de Dortmunder U ruim 120 werken worden getoond met de bloem in de hoofdrol. De tentoonstelling belicht hoe moderne en hedendaagse kunstenaars - zoals Odilon Redon, Robert Mapplethorpe, Meret Oppenheim, Andy Warhol, Gerhard Richter, David Hockney, Pipilotto Rist, Renate Bertlmann, Martha Rosler, Fischli/Weiss, Marc Quin, Anaïs Tondeur, Dong Quynh en Hito Steyerl - de bloem in hun werk aanwenden voor thema’s zoals persoonlijk verlies, feminisme en milieu. Curatoren: Regina Selter en Steffi Sweisshorn-Ponert.

‘Ein Gefühl von Sommer’, Dortmunder U i.s.m. Museum Singer, 2019
Deze tentoonstelling in zgn. Oberlichtsaal van de Dormtmunder U toonde met circa 120 werken uit de Singer Collectie Collectie Laren een representatief overzicht van de Nederlandse schilderkunst in de late 19e en vroege 20e eeuw. Naast belangrijke werken uit de Franse schilderkunst van de School van Barbizon, overspande de tentoonstelling een boog van het Nederlandse naturalisme van de 19e eeuw, met werken van de Haagse School en het Amsterdamse Impressionisme, tot kunstontwikkelingen rond de eeuwwisseling: van Pointillisme, Fauvisme, Kubisme en Expressionisme tot abstracte Nederlandse moderne kunst. Te zien waren werken van onder andere George Hendrik Breitner, Isaac Israëls, Jacob Maris of Anton Mauve, Evert Pieters en Albert Neuhuys, Bart van der Leck, Else Berg, Lou Loeber en Jan Sluijters. Tegelijkertijd werd ingezoomd op het gepassioneerde Amerikaanse verzamelaarsechtpaar Anna Singer-Brugh en William Henry Singer. Hun verzamelactiviteiten vormden de basis voor de oprichting van de Museum Singer Laren. De tentoonstelling in het Museum Ostwall in de Dortmunder U was onderdeel van een grootschalig samenwerking en uitwisseling van collecties. Een deel van de collectie van het Museum Ostwall was in Laren te zien.