nl / en

Singer Laren, tentoonstelling LA GRANDE BLEUE
Op 12 september opende in Singer Laren de tentoonstelling LA GRANDE BLEUE. Soda maakte hiervoor het ontwerp.

LA GRANDE BLEUE toont circa 70 schilderijen van kunstenaars die vanaf het midden van de 19e eeuw naar de Middellandse Zee trokken om daar voor korte of langere tijd te werken. Centraal staan Nederlandse en Belgische kunstenaars zoals Leo Gestel, Mommie Schwarz, Charley Toorop, Kees van Dongen, Isaac Israels, Wim Oepts, Geer van Velde, Théo Van Rysselberghe, Emile Claus en  William Degouve de Nuncques. Daarbij wordt ook de internationale context getoond waarin zij opereerden met werken van o.a. Gustave Courbet, Pierre-Auguste Renoir, Henri Charles Manguin, Raoul Dufy, André Derain, Albert Marquet, Pierre Bonnard en Yves Klein. Slotstuk zijn de monumentale schilderijen van Miquel Barceló die ons oog in oog laten staan met het huidige drama van mensen die de Middellandse Zee oversteken.

Voor kunstenaars die rond 1900 een tocht naar de Middellandse Zee ondernamen, betekende hun verblijf vaak een periode van isolement waarin zij vrij konden werken zonder de druk om te verkopen. Het intense licht, de scherpe contouren en felle kleuren van de Middellandse Zeekust hadden onmiskenbaar grote invloed op hun ontwikkeling. Bovendien leidde het contact met lokale collega's en reisgenoten tot uitwisseling en een verdere drang om te experimenteren met relatief nieuwe manieren van schilderen zoals impressionisme, pointillisme, kubisme en fauvisme. Tegelijkertijd veranderde in de loop der jaren de omgeving: aan de kale kust met pittoreske, maar ook arme vissersdorpjes verrezen vanaf het midden van de 19e eeuw modieuze vakantieresorts voor de happy few. Vanaf het interbellum werd de ‘Côte d'azur’ vervolgens een favoriete bestemming die uiteindelijk zou uitmonden in massatoerisme.

Soda ging voor het tentoonstellingsontwerp op zoek naar een abstracte verbeelding van het verlangen naar de zee en het gevoel van oneindigheid. Dit resulteerde o.a. in een zacht kleurengebruik en zorgvuldig gekozen zichtlijnen. Soda trok in het traject nauw op met het museum en grafisch ontwerper Esther Noyons. De abstracte, minimalistische benadering is ook doorgevoerd in het campagnebeeld dat Esther Noyons ontwierp (www.esthernoyons.nl): zie het onderste beeld op deze pagina. 

LA GRANDE BLEUE in Singer Laren: 12 september - 7 januari.

 

In de eerste zaal positioneerde Soda een ruim 7 meter lange print die bij binnenkomst direct in het oog springt. De print is gebaseerd op een foto van Gustave Le Gray uit 1857. Soda zette de foto van Le Gray om naar negatief waardoor de kleurstelling veranderde van sepia naar blauw.

 

Beeld bovenstaand: Henri Manguin, Jeanne à l’ombrelle, Cavalière, 1906 (Kunsthalle, Bielefeld)
Beeld links, fragment: Kees van Dongen, Casino, Cannes, circa 193 (Singer Laren)

 

Ontwerp campagnebeeld: Esther Noyons