nl / en

Museum für Kunst und Kulturgeschichte (Dortmund)
Soda ontwierp de nieuwe collectietentoonstelling van het Museum für Kunst und Kulturgeschichte (MKK, Dortmund) die onder de titel 'REMIX' 23 februari jl. opende.

Het MKK heeft een brede collectie die zich uitstrekt van de prehistorie tot de 20e eeuw. 'REMIX' toont ruim 100 werken uit de eigen collectie fine art die samen een periode van 800 jaar (1120-1920) West-Europese, met name Duitse, kunst bestrijken met o.a. werken van Conrad von Soest, Peter Paul Rubens, Caspar David Friedrich, Constantin Meunier, Anselm Feuerbach en Lovis Corinth.

Het museum wilde graag een tentoonstelling met de sfeer van een klassieke ‘galleria’ waarbij er ook ruimte is om de vele verhalen die verbonden zijn aan de werken te vertellen, echter zonder te vervallen in lange teksten op de muren. Met curator Christian Walda (en in nauwe samenwerking met Caro Delsing) arrangeerde Soda alle werken binnen drie hoofdstukken: Christelijke kunst, Barok/neoclassicisme en 19e eeuw. Vervolgens ontwierp Soda het floorplan, een kleurenconcept en een lichtplan. 

Het samenspel tussen floorplan, kleur en licht ondersteunt het inhoudelijke verhaal en versterkt de beleving van de werken. Als voorbeeld onderstaand een foto van een detail van een groep Jugendstil beelden in de tentoonstelling. Soda plaatste deze groep tegen een behang van William Morris. In combinatie met de belichting wordt de sfeer van een aards paradijs opgeroepen.

 

Esther Noyons was verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp van 'REMIX'. Op de onderstaande foto zien we hoe zij de titel van de tentoonstelling van context voorzag: ze deconstrueerde het logo van het MKK en maakte vervolgens van de outlines een nieuwe compositie.  

 
 

Foto 1: Georg Wbra, 'Diana', 1899
Foto 2: Grafisch ontwerp door Esther Noyons

Foto 3: Balthasar Denner, portret van een oude vrouw, ca.1750 (©MKK, foto Madeleine-Annette Albrecht)
Foto links: A. Feuerbach, Othello, 1871 (©MKK, Madeleine-Annette Albrecht)