nl / en

Whilst designing, Soda typically looks for existing elements that can be used to link the past and the present. These may have any kind of origin: the building, its interior, the collection or the history of the location, for example. By employing these components, all kinds of strata become apparent and new stories are created. In addition, our style is typified by clear lines and a strong sense for colour, material, detail, rhythm and scale.

Centraal Museum > hospitalityIn anticipation of the redesign, Soda designed a museum cafe (2011), a gaderobe (2010) and a temporary entrance and museum shop (2010).Museum ArnhemSoda designed the museum cafe (2007) and the entrance & museum shop (2008) for the Museum ArnhemRijksmuseum Boerhaave For the Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, Soda designed the entrance-area, the shop, the cafe and third-party spaces. The museum re-opened in December 2017. Centraal Museum > redesign The Centraal Museum Utrecht was nominated in 2018 for the EMYA, the European Museum of the Year Award. The research and concept for the redesign of the Centraal Museum was carried out by Soda, the design by Soda+. Important components were the connection of the building with the city, the integration with the surroundings, the visitor routing, the multifunctional spaces, the entrance/shopping area, the catering facilities and the garden.Museum Oud AmelisweerdIn 2016 the 'EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2016' in the category ‘Outstanding achievements in the conservation, enhancement and adaptation to new uses of cultural heritage’ was awarded to Museum Oud Amelisweerd. The jury praised the outstanding conservational and museological aspects of the project all through. Soda and restoration architect Krijn van den Ende (BBOR) took the monumental building itself as a starting point for their intervention. Kilsdonk MillIn 2010 SODA+ won the competition to design a new visitor centre and a miller's house for the Kilsdonk Mill. For both buildings, a maximum relation was sought with the surrounding landscape, the history of the location and the identity of the organisation/residents. Sustainability was another important feature. This approach by Soda+ was one of the reasons why the Kilsdonk Mill Foundation won the Brabant Culture Prize.Africa MuseumSoda developed a preliminary design for the redesign of the entrance area, ticket office, cloakroom, shop, café and adjacent exhibition halls of the Afrika Museum (in Berg en Dal). Furthermore, Soda renovated some of the exhibition rooms in the oldest part of the museum.