nl / en

Wat Soda kenmerkt, is dat we bij ieder ontwerp op zoek gaan naar al aanwezige elementen waarmee we verbindingen kunnen maken tussen oud en nieuw. Deze kunnen afkomstig zijn uit allerlei bronnen: het gebouw, het interieur, de collectie of bijvoorbeeld de geschiedenis van de plek. Door deze componenten in te zetten, ontstaan er meerdere lagen en worden nieuwe verhalen gecreëerd. Daarbij wordt ons handschrift getypeerd door heldere lijnen en een sterk gevoel voor kleur, materiaal, detail, ritme en schaal.

Centraal Museum > hospitalityIn afwachting van het omvangrijke herontwerp van het Centraal Museum Utrecht, ontwierp Soda een museumcafé (2011), een gaderobe (2010) en een tijdelijke entree en museumwinkel (2010).Museum ArnhemSoda ontwierp voor Museum Arnhem het museumcafe (2007) en de entree & museumwinkel (2008).Rijksmuseum Boerhaave Voor Rijksmuseum Boerhaave in Leiden maakte Soda het ontwerp voor het entreegebied, de winkel, het café en de verhuurbare ruimtes. Het museum werd heropend in december 2017. Centraal Museum > herinrichting Het Centraal Museum Utrecht werd in 2018 genomineerd voor de EMYA, de European Museum of the Year Award. Het onderzoek en concept voor de herinrichting van het Centraal Museum werd uitgevoerd door Soda, het ontwerp door Soda+. Belangrijke onderdelen waren de verbinding van het gebouw met de stad, de inpassing in de omgeving, de bezoekersrouting, multifunctionele ruimtes, het entree/winkelgebied, de horeca en de tuin.Museum Oud AmelisweerdIn 2016 werd de 'EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2016' in de categorie ‘Outstanding achievements in the conservation, enhancement and adaptation to new uses of cultural heritage’ uitgereikt aan Museum Oud Amelisweerd. De jury was lovend over de manier waarop het landhuis was gerestaureerd en herbestemd. Soda (verantwoordelijk voor de museale functionaliteiten van het pand) en restauratiearchitect Krijn van den Ende (BBOR) hadden in het proces steeds het monument zelf als startpunt genomen. Kilsdonkse MolenIn 2010 won SODA+ de prijsvraag om een nieuw bezoekerscentrum en een molenaarswoning voor de Kilsdonkse Molen te ontwerpen. Voor beide bouwwerken werd er maximaal aangesloten bij het omringende landschap, de geschiedenis van de locatie en de identiteit van de organisatie/bewoners. Duurzaamheid was een ander belangrijk uitgangspunt. Mede door deze aanpak van Soda+ won de Stichting Kilsdonkse molen de Brabantse Cultuurprijs.Afrika MuseumSoda maakte een voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het entreegebied, ticketoffice, garderobe, winkel, café en aanpalende tentoonstellingszalen van het Afrika Museum (in Berg en Dal). Daarnaast renoveerde Soda een aantal tentoonstellingszalen in het oudste deel van het museum.