nl / en

Soda heeft grote affiniteit met zowel beeldende kunst als met erfgoed. Vanuit deze belangstelling ontwierp Soda tentoonstellingen voor onder andere Museum Oud Amelisweerd, Nederlands Openluchtmuseum, Museum Ostwall (Dortmund) en Centraal Museum Utrecht. Bij ieder tentoonstellingsontwerp trekt Soda nauw op met directie, curator of conservator.

Soda’s tentoonstellingsontwerpen brengen inhoud en context uitgebalanceerd samen met kleur en licht, schaal en detaillering, ritme en beeldrijm, materiaalgebruik en dragers, scenografie en beleving. Soms vraagt een tentoonstelling om een ingetogen ontwerp, een andere keer juist om een groter gebaar. Maar altijd verstrekt het ontwerp het verhaal dat de tentoonstelling wil vertellen, waarbij uiteraard ook veel aandacht wordt gegeven aan essentiële onderdelen zoals logistiek, veiligheid en routing.

Nederlands OpenluchtmuseumSoda ontwierp voor het Nederlands Openluchtmuseum in 2021 de tentoonstelling ‘Makers in Beeld’ waarin het ambacht centraal staat. Daarnaast vormde Soda het voormalige aulagebouw uit de jaren 50 om tot een zogenaamde Ambachtenwerkplaats: een plek waar bezoekers niet alleen zelf aan de slag kunnen met ambachten, maar waar ook ruimte is voor workshops, lezingen en een tentoonstelling.MOANadat Soda het rijksmonument Landhuis Oud Amelisweerd transformeerde tot museum (MOA), ontwikkelde Soda samen met de directie een concept voor het museum en een tentoonstellingsidioom. In een afgewogen sobere stijl die de dialoog tussen monument en getoonde kunst ondersteunende, werden onder andere een familie van dragers en een systeem voor het gebruik van tekst ontwikkeld.Museum OstwallNadat Soda het Museum Ostwall (gesitueerd in de Dortmunder U) renoveerde, ontwierp Soda de tentoonstelling 'Body & Soul' voor het Museum Ostwall. Deze tentoonstelling is gebaseerd op de eigen museumcollectie en heeft een looptijd van twee jaar.DU: tentoonstellingenNadat Soda advies gaf over de versterking van de Dortmunder U (DU), renoveerde Soda de grote gezamenlijke expositieruimte van de DU, de zogenaamde ‘Oberlichtsaal’ (1.200 m2). Soda bedacht daarvoor onder andere een systeem van deels verplaatsbare wanden. Vervolgens is Soda gevraagd voor deze ruimte wisselende tentoonstellingen te ontwerpen. Op het moment werkt Soda aan de tentoonstelling ‘Flowers!’, opening april 2022.