nl / en

Centraal Museum Utrecht, 2010-2013

Museumcafé, 2011
In afwachting van de geplande volledige transformatie van het entreegebouw tot museumcafé in 2016, werd een tijdelijk cafe ontworpen. De bestaande Rietveld-replica meubelen werden voorzien van een polyurea coating. Omdat het nieuwe beleid van het CMU inhoudt dat er alleen nog originelen in het museum getoond worden, was een herinterpretatie gerechtvaardigd.

credits: interieurbouwer/Speltuig, metaalwerk/ Lasbedrijf Helldorfer, Technische dienst CMU, fotografie/ Rein van der Zee

 
 

Garderobe, 2010

Soda ontwierp een tijdelijke garderobe in het entreegebouw. In het interieur werd gestreefd naar een contrast met de industriele uitstraling van de ruimte en de lockers. Terwijl de kasten door hun afwerking nog refereren aan de architectuur, zijn ze verbijzonderd door een aantal ingrepen. De belangrijkste was de vervanging van een aantal kastjes door vitrines waarin stukken uit de mode- en kostuumcollectie worden getoond. Hierdoor wordt het opbergen van personalia gekoppeld aan items uit de collectie van het museum. Een foto aan de wand is van Joke Robaard.

 
 
 

Entree en museumwinkel, 2010
Soda ontwierp een tijdelijke maar volwaardig functionerende entree en museumwinkel, inclusief verbetering van onder andere routing, presentatie, overzicht, ruimtegebruik, meubilair en opslag. Door de plaatsing van een negen meter lange roestvrijstalen balie achter de trap ontstond er ruimte om grote bezoekersstromen op te vangen. Met oog op de wens om de ruimte over twee jaar in gebruik te nemen als museumcafé werd de opbouw van de balie flexibel gehouden, zodat deze later voor horecadoeleinden kon worden aangepast. De displays en kasten waren waar mogelijk opgenomen in de constructie van het gebouw om ze terughoudend en transparant te houden.

credits: metaalwerk/ Lasbedrijf Helldorfer, interieurbouwer/ Speltuig, fotografie/ Rein van der Zee