nl / en
 

Afrika Museum, 2019
Soda maakte in 2019 voor het Afrika Museum (Berg en Dal) een voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het entreegebied, ticketoffice, garderobe, winkel, café en de aanpalende tentoonstellingsruimtes. Daarnaast renoveerde Soda enkele tentoonstellingszalen in het oudste deel van het museum. Soda maakte deze klaar om te klimatiseren en renoveerde wanden, vloeren, plafonds en techniek.

Eerder in het traject voerde Soda een haalbaarheidsonderzoek en richtinggevend ontwerptraject uit ten behoeve van het verbeteren van de klimatisering en hospitality functionaliteit. Het onderzoek naar de herinrichting van het terrein en de museale inrichting gebeurde in samenwerking met landschapsarchitect Peter van Baaren.

Aanleiding was de wens van het Afrika Museum om oplossingen te vinden voor zowel een volwaardige horeca, als voor het verbeteren van het entreegebied inclusief de museumwinkel. Ook wilde men graag het museumgebouw beter verbinden met het direct aangrenzende buitenmuseum. 

Soda adviseerde het entreegebouw te vergroten naar de achterzijde, richting het buitenmuseum. Hierdoor wordt er meer ruimte gecreëerd voor de horeca, entree, winkel, garderobe en sanitair. Door een verbinding aan te brengen tussen deze gefragmenteerde onderdelen ontstaat er een onderlinge versterking en eenheid. Deze eenheid zorgt voor een duidelijke routing en een goede bezoekersbeleving. Nieuwe zichtlijnen naar buiten ondersteunen dit en zorgen voor een connectie met het buitenmuseum. In het advies benadrukte Soda de bijzondere ligging van het museum. In samenwerking met Peter van Baaren werd aanbevolen de kwaliteiten van het omringende stuwwal-landschap maximaal in te zetten. 

Het Afrika Museum in Berg en Dal is sinds 2014 gefuseerd met het Tropenmuseum in Amsterdam en Museum Volkenkunde in Leiden. Samen vormen zij het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Zie verder ook > 'Advies'.