nl / en

Zaans Museum
Soda voerde in 2023 voor het Zaans Museum een ontwerpend onderzoek uit. De aanleiding was tweeledig: de herpositionering van het museum ten opzichte van de naastgelegen Zaanse Schans én de verduurzaming en renovatie van het gebouw. Daarbij zijn ook de bezoekersfaciliteiten opnieuw gedefinieerd. Het ervaren van het omringende landschap en de unieke geschiedenis ervan, vormden de uitgangspunten voor het ontwerp van Soda.

De Zaanse Schans is één van de oudste industriegebieden van West-Europa: bewoners creëerden hier eeuwen geleden op onbewoonbaar veenland een belangrijk woon- en werkgebied. Het ervaren van het omringende landschap en de unieke geschiedenis ervan, vormden de uitgangspunten voor het ontwerp van Soda. Doel is dat bezoekers bij aankomst meteen een sterke indruk krijgen van de bijzondere plek. De onderstaande rendering geeft een impressie van de richting die Soda daarbij voor ogen heeft.

Bezoekers weten hun weg toenemend naar het Zaans Museum te vinden. Het museum, geopend in 1998 op de Zaanse Schans, laat bezoekers kennismaken met de cultuurhistorie van de Zaanstreek. De invloed van de streek op de wereld en vice versa is nog altijd groot en daarmee blijvend actueel.

 

Ontwerp: Soda / Rendering: Berend-Jan Engbers