nl / en

Rijksmuseum Boerhaave, 2017 
Voor het Rijksmuseum Boerhaave (Leiden) realiseerde Soda - binnen de bestaande plattegrond - het ontwerp voor de inrichting (inclusief licht en meubels) van het entreegebied, de winkel, het museumcafé en de verhuurbare ruimtes.

Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, en een intensieve samenwerking met kopstukken uit de wetenschap van vandaag, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een kijk in de wereld van de wetenschap. Het museum toont de belangrijkste ontdekkingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis en zoomt in op de vraag welke onderzoekers daarachter zaten en hoeveel impact hun ontdekkingen hebben op ons huidige leven. Het museum is genoemd naar Herman Boerhaave (1668-1738), een beroemde hoogleraar geneeskunde uit Leiden. 

Soda gebruikte in haar ontwerp als beeldbepalende elementen uitvergrotingen van details van wetenschappelijke gravures. Het door Soda aangewende beeld verwijst niet alleen naar de wetenschappelijke collectie, maar ondersteunt ook de routing doordat de beweging in al het gebruikte beeld steeds naar links is: alle dieren lopen naar links, alle figuren kijken naar links et cetera. Dit zorgt voor een haast onbewuste, heel natuurlijke beweegrichting. Naast gravures benutte Soda objecten uit de collectie. Het museum werd heropend in december 2017.

 

 

Op de bovenstaande foto is een print te zien van een gravure, aangebracht op een gespannen doek met daarachter licht. 

 
 
 
 

In de balie is door Soda een portret van Boerhaave verwerkt. Dit portret is afkomstig van een kleine medaillon uit de collectie. Dit kleine portret werd uitvergroot, 3D geprint, geïnstalleerd en uitgelicht. Zo staan bezoekers oog in oog met een wetenschapper van wereldformaat.