nl / en

Nederlands Openluchtmuseum - Ambachtenwerkplaats 2022
Soda transformeerde het voormalige entreegebouw van het Nederlands Openluchtmuseum tot een 'Ambachtenwerkplaats': een multifunctionele ruimte waar bezoekers kennis kunnen maken met ambachten door daar zelf mee aan de slag te gaan. In april 2022 werd de Ambachtenwerkplaats officieel geopend.

 

Als eerste, bouwkundige ingreep haalde Soda alle ruis uit het gebouw weg die er de laatste vijftig jaar was ontstaan. Door de grote ramen opnieuw te openen, kwam het daglicht weer binnen en is het zicht op de omgeving hersteld. Om één grote volwaardige ruimte te creëren, zijn waar mogelijk muren weggehaald en is de verdiepingsvloer hersteld. Sterke kleuren zoals geel en oranje zijn ingezet als signaalfunctie en bepalen plaats en routing. Om de zichtbaarheid van de entree te vergroten is een opvallende neon aan de buitenzijde aangebracht. Daarnaast heeft Soda bij de entree een ‘buitenwerkplaats’ bedacht waar stoere ambachten beoefend kunnen worden zoals smeden en hout buigen.

 

In het interieur komt op verschillende niveaus de beeldentaal van een werkplaats terug, waarbij eenvoudig en stoer de kernwoorden zijn. Zo is al het meubilair bewust basaal. De twee labs (een ‘schone werkplaats’ voor textiel, de andere voor houtbewerking) hebben solide werkbanken gekregen. Deze werkplaatsen zijn gescheiden door een glazen wand waardoor een gevoel van ruimtelijkheid blijft bestaan. Op deze glazen wand zijn grote outlines van gereedschappen aangebracht. Als contrast met het eenvoudige meubilair hebben enkele ambachtslieden op verzoek van Soda een meesterproef gemaakt: een grote neon op de buitengevel (3tacbv, naar ontwerp van Esther Noyons), houten bankjes (Peter Roefs) en een enorme wilgentenen lampenkap (Esme Hofman) in de entree.

 

Met de Ambachtenwerkplaats is door Soda een helder gebouw gerealiseerd met een fris, stoer interieur waar bezoekers op een laagdrempelige manier het belang van ambachten zelf kunnen ervaren. Een video en een tentoonstellingsruimte geven tot slot meer informatie over verschillende ambachten.

Soda werkte voor deze opdracht nauw samen met studio-PA2 (Pieter Aartsen), Esther Noyons (grafisch ontwerp), Julia Roeselers (video) en Pieter van Lier (videobewerking).