nl / en

Nederlands Openluchtmuseum - Ambachtenwerkplaats 2022

Soda kreeg van het Nederlands Openluchtmuseum de opdracht om het voormalige entreegebouw te transformeren tot een multifunctionele ruimte waar bezoekers kennis kunnen maken met ambachten, vooral door daarmee zelf aan de slag te gaan. Op 21 april 2022 werd deze ‘Ambachtenwerkplaats’ officieel geopend.

 

Als eerste, bouwkundige ingreep haalde Soda alle ruis uit het gebouw weg die er de laatste vijftig jaar was ontstaan: het gebouw is letterlijk weer geopend. Met open ramen en een nieuwe pui is het zicht op de omgeving teruggebracht. Om één grote volwaardige ruimte te creëren, zijn waar mogelijk muren weggehaald en is de verdiepingsvloer hersteld. Sterke kleuren zoals geel en oranje zijn ingezet als signaalfunctie en bepalen plaats en routing. Om de zichtbaarheid van de entree te vergroten is een opvallende neon aan de buitenzijde aangebracht. Daarnaast heeft Soda bij de entree een ‘buitenwerkplaats’ bedacht waar stoere ambachten beoefend kunnen worden zoals smeden en hout buigen.

 

In het interieur is op verschillende niveaus teruggegrepen naar het beeld van een werkplaats en handwerk, waarbij eenvoudig en stoer de kernwoorden zijn. Al het meubilair is bewust basaal. De twee labs (een ‘schone werkplaats’ voor textiel, de andere voor houtbewerking) hebben solide werkbanken gekregen. De werkplaatsen zijn gescheiden door een glazen wand waardoor een gevoel van ruimtelijkheid blijft bestaan. Op deze glazen wand zijn outlines van gereedschappen vergroot aangebracht. Als contrast met het eenvoudige meubilair hebben enkele ambachtslieden op verzoek van Soda een meesterproef gemaakt: de neon (Esther Noyons), de houten bankjes (Peter Roefs) en de enorme wilgentenen lampenkap (Esme Hofman) in het entreegebied.

 

Met de Ambachtenwerkplaats is door Soda een helder gebouw gerealiseerd met een fris, stoer interieur waar bezoekers op een laagdrempelige manier het belang van ambachten zelf kunnen ondervinden. Een video en een tentoonstellingsruimte geven tot slot meer informatie over verschillende ambachten.

 
 

Soda werkte voor deze opdracht nauw samen met PA2 (Pieter Aartsen), Esther Noyons (grafisch ontwerp), Julia Roeslaar (video) en Pieter van Lier (videobewerking).