nl / en

Museum Ostwall: renovatie
De Dortmunder U (DU) is een beeldbepalend gebouw in Dortmund. Het torent boven Dortmund uit en ook binnen is de grootte overweldigend. De DU huisvest meerdere instellingen waaronder het Museum Ostwall. Nadat Soda middels een combinatie van ingrepen de identiteit van de DU als geheel versterkte, renoveerde Soda het Museum Ostwall (gelegen op de vierde en vijfde verdieping) en de gezamenlijke tentoonstellingszaal van 1.200 m2 (op de zesde verdieping).

Het belangrijkste doel van Soda was de menselijke maat in de ruimtes terug te brengen. Dit is gerealiseerd door de architectuur van de DU letterlijk los te koppelen van het museum en de Oberlichtzaal. Hierdoor zijn de museumfuncties als het ware weer geland in het gebouw. De menselijke maat is nu voelbaar en ook de constructie van het gebouw is zichtbaar geworden. Bovendien is met deze aanpak het gebouw veel meer leesbaar geworden waardoor de oriëntatie is verbeterd.

Het Museum Ostwall kwam voorheen hokkerig over. Dit werd vooral veroorzaakt doordat alle vaste muren tot aan de zeer hoge plafonds waren opgetrokken. Een glimmende stenen vloer versterkte daarbij de onpersoonlijk uitstraling. Een belangrijke ingreep is dat Soda overal een matte, lichtgrijze vloer aanbracht. Dit zorgt voor rust en een aangename sfeer. Daarnaast zijn alle wanden drastisch door Soda verlaagd en opnieuw geplaatst tot een hoogte van 3.60 meter. Hiermee verdween de hokkerigheid en onstond er een volledig andere ruimte ervaring. Binnen de plattegrond heeft Soda basismuren opgesteld. Deze basismuren, als ook alle overige muren, zijn desgewenst anders te plaatsen in het geval een tentoonstelling dat vereist. Ook verplaatste Soda de entree. Waar men voorheen in een hoek op de vierde verdieping het museum binnenkwam, is de entree nu op de vijfde verdieping in het midden van een lange wand geplaatst. Hierdoor is het museum nu goed vindbaar en is er in het museum zelf een betere lineaire routing ontstaan.

Meer intimiteit is verder gerealiseerd door ruimtes op andere manieren te definiëren: bijvoorbeeld door units te creëren met kleur, vloerkleden of meubilair. Daarnaast is de uitstraling van het meubilair verzacht door middel van afrondingen, stoffering en kleur. Tot slot is alle verlichting aangepast. Resultaat van deze ingrepen is dat de ‘Oberlichtsaal’ en het museum weer goed op hun plek zijn in de Dortmunder U en bezoekers nu een menselijke maat ervaren.