nl / en
 

Stedelijk Museum Schiedam, 2018-2022

Op 14 mei 2022 werd het Stedelijk Museum Schiedam museum heropend. Soda was verantwoordelijk voor de renovatie en herinrichting van het museum. Tentoonstellingszalen, verkeersgebieden en bezoekersruimtes zijn vernieuwd en aangepast aan de museale eisen binnen de mogelijkheden die het gebouw als rijksmonument bood. Voorafgaand aan deze heropening, voerde Soda voor het museum de laatste jaren verschillende opdrachten uit.
(bovenstaande foto: Marco de Swart)

In 2018 vroeg het Stedelijk Museum Schiedam aan Soda om een onderzoek uit te voeren naar de vele problemen die er bestonden met de museale, gebouw- en bezoekersfunctionaliteiten in het rijksmonument waarin het museum is gehuisvest. Met Bordewijk/de Adviseurs startte Soda een onderzoek naar de museale functionaliteit van het museum en werden er voorstellen ontwikkeld voor het verbeteren hiervan (in samenwerking met de gemeente Schiedam). Belangrijke onderdelen van het onderzoek waren het verbeteren van de duurzaamheid, klimatisering, beveiliging, transport en bezoekerservaring.

In 2019 werd begonnen met de uitvoering van de voorgestelde maatregelen en oplossingen. Met de renovatie zijn onder andere het museumklimaat, de museale verlichtingsinstallatie en de zaalakoestiek tot de hoogste (duurzaamheids)standaard gebracht. Ook zijn de trappenhuizen en liften vernieuwd. Hierdoor zijn niet alleen de mogelijkheden voor verticaal transport van kunst sterk geoptimaliseerd, ook is de oriëntatie van de bezoeker verbeterd en de zichtrelatie met de omgeving en het museumplein hersteld. Het voorheen verweesde keldergebied biedt dankzij de renovatie nu plaats aan diverse nieuwe tentoonstellingsruimtes en een educatieatelier. Resultaat is een museum dat weer volwaardig en volledig kan functioneren in de huidige tijd.

 

foto: Zoro Feigl, Zwermen, 2020

Het Stedelijk Museum Schiedam profileert zich als museum voor moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst met o.a. een grote collectie werken uit de Cobra-beweging. Daarnaast herbergt het museum een cultuurhistorische collectie. Het museum werd opgericht in 1899 en is sinds 1940 gevestigd in het rijksmonument Sint Jacobs Gasthuis (1787).

Adviserende en uitvoerende partijen renovatie:
Rutger Zwanepol van Energetica Advies, Ingenieursbureau Physitec, STEAD Advisory, Stevens Van Dijck, Beersnielsen Lichtontwerpers, BURGY Bouwbedrijf, Kuijpers, Metz Nederland B.V., Stigho Electr o bv, ITN Installatietechniek Toornend en partners.