nl / en

Advies Textielmuseum

Het TextielMuseum (Tilburg) heeft ambitieuze plannen om te verbouwen. Aanleiding hiervoor is dat het museumgebouw niet meer voldoet aan de behoeftes van de museumbezoekers en de makers van vandaag en morgen. Mecanoo en ingenieursbureau ABT zijn gevraagd voor een ontwerpend onderzoek ten behoeve van de herontwikkeling van het TextielMuseum en omgeving.

Soda is uitgenodigd om voorafgaand advies te geven over de vraag hoe de kerndriehoek ‘TextielMuseum-TextielLab-educatie’ optimaal vorm kan krijgen in een nieuwe context. Met het TextielMuseum ontwikkelt Soda een visiedocument waarin wordt ingezoomd op functionele, logistieke en inhoudelijke kansen. Dit visiedocument wordt onderdeel van het programma van eisen ten behoeve van het ontwerpend onderzoek door Mecanoo architecten en ingenieursbureau ABT.

Interessant is ook het naastgelegen Drögepand dat kansen biedt voor samenwerkingen zoals met onderwijs. Samen met een uitnodigende winkel, horeca en buitengebied zal een plek worden gecreëerd die de historische context van de locatie verbindt aan de rol van textiel in verleden, heden en toekomst. Een plek waar iedereen – van jong tot oud, en van professionele maker tot bezoeker – kan ontdekken, maken, leren en ontmoeten.

 

Foto: Chiharu Shiota, Me somewhere else, 2018