nl / en

Dortmunder U 

Soda werkt sinds 2017 aan diverse opdrachten voor de Dortmunder U (DU). In deze voormalige bierbrouwerij zijn meerdere culturele instellingen gehuisvest waaronder het Museum Ostwall.
Soda onderzocht hoe met inbegrip van de diversiteit aan instellingen, de identiteit van de Dortmunder U als geheel sterker kan worden neergezet: van de centrale binnenkomsthal tot aan het hoge, open roltrappenhuis (de ‘Vertikale’). Naast dit advies renoveerde Soda de gezamenlijke tentoonstellingsruimte op de zesde verdieping - de zogenaamde ‘Oberlichtsaal’ (1.200 m2) - en de twee verdiepingen van het Museum Ostwall.

De DU is een beeldbepalend gebouw. Het torent boven Dortmund uit en ook binnen is de grootte overweldigend. Het belangrijkste doel van Soda was de menselijke maat in de ruimtes terug te brengen. Door de architectuur los te koppelen van de tentoonstellingsruimtes maakte Soda de constructie van het gebouw weer zichtbaar. Hierdoor is het gebouw leesbaar geworden én de oriëntatie verbeterd. Meer intimiteit is ontstaan door muren te verlagen en ruimtes op andere manieren te definiëren: bijvoorbeeld door units te creëren met kleur, vloerkleden of meubilair. Daarnaast is de uitstraling van het meubilair verzacht - door middel van afrondingen, stoffering en kleur -  en is het licht aangepast. Resultaat van deze ingrepen is dat de ‘Oberlichtsaal’ en het museum letterlijk weer in het gebouw ‘geland’ zijn. Tot slot moeten grote prints en uitgesproken kleurgebruik op elke verdieping in de ‘Verticale’ bijdragen aan een betere oriëntatie en er voor zorgen dat het uniforme exterieur van de instellingen plaatsmaakt voor een duidelijke identiteit.