nl / en
 

Dortmunder U
Soda is sinds 2017 met diverse opdrachten betrokken bij de Dortmunder U (DU). In deze voormalige bierbrouwerij, een zonder meer beeldbepalend gebouw, zijn sinds Ruhr2010 meerdere culturele instellingen gehuisvest, waaronder het Museum Ostwall.

Soda onderzocht in 2017 hoe met inbegrip van de diversiteit aan instellingen, de identiteit van de Dortmunder U als geheel sterker kan worden neergezet: van de centrale binnenkomsthal tot aan het hoge, geheel open roltrappenhuis (de ‘Vertikale’). Belangrijke ingreep is dat op advies van Soda alle roltrappen zijn gedraaid zodat men sindsdien altijd in het midden bij de instellingen uitkomt. Grote prints en een uitgesproken kleurgebruik op elke verdieping in de ‘Verticale’ moeten vervolgens bijdragen aan een nog betere oriëntatie en er voor zorgen dat het uniforme exterieur van de instellingen plaatsmaakt voor een duidelijke identiteit.

Vertikale
Voor de nieuwe collectietentoonstelling 'Kunst->Leben->Kunst' trok Soda de kleuren uit het ontwerp door naar de Vertikale. Daarmee is er een blikvanger gecreëerd die bezoekers vanuit de lift en vanaf de roltrappen meteen de weg wijst naar het museum op de vierde en vijfde etage. Op de onderstaande foto's zien we een deel van de ‘Vertikale’. De blow-up is een foto uit de collectie en heeft een ritme dat in de banen op de muur wordt herhaald.