nl / en

nijntje museum 
Op 21 juni 2023 opende het hernieuwde nijntje museum. Soda was verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie en de nieuwbouw. Eerder, in 2016, rondde Soda de transformatie van het voormalige Dick Brunahuis tot het nijntje museum af (zie ook 'Advies'). Het nijntje museum werd vervolgens qua bezoekersaantallen een dermate groot succes dat Soda werd gevraagd een ontwerp te maken voor zowel een uitbreiding als een herinrichting van het bestaande museum. 

Aan de achterzijde van het rijksmonument is een uitbreiding van bijna 900 m2 gerealiseerd met daarbinnen een verkeersgebied om de grote publieksaantallen te ontvangen. Ook beschikt het museum nu over een nijntje museumcafé, een 360 graden projectieruimte en nieuwe themaruimtes. Bestaande zalen zijn vernieuwd en faciliteiten als toiletten en garderobe uitgebreid. Het hele museum is rolstoelvriendelijk én er is rekening gehouden met kinderen met prikkelgevoeligheid, of een visuele- dan wel een auditieve beperking. Daarmee is het nijntje museum in staat om een groot en divers publiek te ontvangen. 

 

Foto bovenstaand: Jelle Draper  

 

Foto bovenstaand: ontwerp Soda 

De beide delen van het museum, oud en nieuw, zijn verbonden door een transparante corridor. In de glazen doorgang is ook de monumentale gevel zichtbaar.

 
 
 
 

 

 

De timelapse toont een deel van de werkzaamheden die plaatsvonden voor de nieuwbouw aan de achterzijde. We zien een periode van driekwart jaar die start met het gereedkomen van de fundering en eindigt met het weghalen van de steigers.

Timelapse makers: @krab.amsterdam

Foto Nijntje interieur Jelle Draper

De uitbreiding is in opdracht van het Centraal Museum zelf gerealiseerd, in samenwerking met Soda, bouwbedrijf Van Middendorp, Driepas Bouwadvies, Energetica-advies, Bouwbedrijf Van Veldhuizen, Stigho Electro, ITN, Potztausend en Mr.Beam.