nijntje museum
Op 21 juni opende het hernieuwde nijntje museum. Soda maakte hiervoor het ontwerp. Eerder, in 2016, rondde Soda de transformatie van het voormalige Dick Brunahuis tot het nijntje museum af (zie ook 'Advies'). Het nijntje museum werd vervolgens qua bezoekersaantallen een dermate groot succes dat Soda werd gevraagd een ontwerp te maken voor zowel een uitbreiding als een herinrichting van het bestaande museum.
Het vernieuwde museum is bijna verdubbeld in oppervlakte. De nieuwbouw van bijna 900 m2 bevindt zich aan de achterzijde van het rijksmonument waarin het museum is gevestigd. Niet alleen zijn de bestaande zalen vernieuwd, ook beschikt het museum nu over een nijntje museumcafé, een 360 graden projectieruimte, nieuwe themaruimtes en zijn de faciliteiten zoals toiletten en garderobe uitgebreid. Het museum is geheel rolstoelvriendelijk. Ook is er rekening gehouden met kinderen met een visuele of auditieve beperking of prikkelgevoeligheid. Daarmee is het nijntje museum nu klaar om een groot en divers publiek te ontvangen.
Foto bovenstaand: Jelle Draper
De beide delen van het museum, oud en nieuw, zijn verbonden door een transparante corridor. In de glazen doorgang is ook de monumentale gevel zichtbaar.
De timelapse toont een deel van de werkzaamheden die plaatsvonden voor de nieuwbouw aan de achterzijde. We zien een periode van driekwart jaar die start met het gereedkomen van de fundering en eindigt met het weghalen van de steigers.
Timelapse makers: @krab.amsterdam
Foto Nijntje interieur Jelle Draper
De uitbreiding is in opdracht van het Centraal Museum zelf gerealiseerd, in samenwerking met Soda, bouwbedrijf Van Middendorp, Driepas Bouwadvies, Energetica-advies, Bouwbedrijf Van Veldhuizen, Stigho Electro, ITN, Potztausend en Mr.Beam.